12 Kepentingan Blogwalking



Apakah Kepentingan Blogwalking ? Sebelum kita memperkatakan tentang tajuk ini, ada baiknya kita mengenal pengertian dan maksud blogwalking itu sendiri. Blogwalking blogwalking dengan erti kata yang mudah ialah kita pergi melawat atau jalan-jalan ke blog atau website orang lain.

Blogwalking adalah salah satu cara yang terbaik selain menerapkan teknik search engine optimization (SEO) untuk mendapatkan traffic. Selain itu, kita juga boleh mendapatkan informasi tertentu dari blog yang kita kunjungi tersebut.

 
Pada saat kita melakukan blogwalking, para blogger biasanya tidak akan pergi begitu sahaja dari blog yang mereka kunjungi. Biasanya meninggalkan jejak terlebih dahulu dengan berkomentar di blog atau di shoutbox atau tempat chat yang blog mereka miliki, ini dilakukan untuk memberitahu kepada pemilik blog bahawa blog mereka telah dikunjungi.


Apakah pentingnya blogwalking bagi seorang blogger? 

1. Dapat Meningkatkan Trafik. 

2. Memperkenalkan blog kita.
 
3. Follower akan bertambah.
 
4. Backlink blog akan bertambah.  
 
5. Bertukar tukar pendapat dengan blogger lain. 
 
6. Dengan mengunjungi blog orang lain, kita boleh mencontohi atau membandingkan penampilan blog,widget,template,iklan dan lain-lain.
 
7. Dapat menambahkan ilmu pengetahuan dan maklumat seterusnya mencetuskan idea dalam menulis artikel.
 
8. Mengeratkan silaturrahim dan kenal mengenal antara blogger. Mungkin anda dapat jodoh dengan takdir ALLAH dalam melakukan blogwalking. Hehehe
 
Sekian sahaja perkongsian saya buat kali ini. Semoga ada manfaatnya buat anda semua.
 
 
 
Jangan Lupa Klik Google +1 ye



Anda sedang membaca artikel Kepentingan Blogwalking dan link url bagi entri ini adalah http://manmala.blogspot.com/2011/11/kepentingan-blogwalking.html. Semoga artikel Kepentingan Blogwalking ini bermanfaat buat anda.


12 comments

2 November 2011 at 13:20

:) betul.....

xsalah pun.....meh singgah² sama ye

2 November 2011 at 14:51

J0DOH??? HAHAHA XLEH BLAA..

2 November 2011 at 15:12

dah singah ni hmmm

2 November 2011 at 15:25

@azam
dah singgah blog awk bro....

2 November 2011 at 16:36

http://wanwidget.com
setuju

2 November 2011 at 16:49

Setuju. Silturahim.. Kawan. TIdak sunyi. SEO. tidak somgbong dan banyak lagi :D . Anyway peredaran masa matang seseorang blogger tu selalu merubah something ttg cara blogwalking. bezanya lambat or cpt je.. ada jg yg x berganjak :D

2 November 2011 at 16:59

@shah Blogger btl tu, org tak suka bila blogwalking tu ada yg sombong tak balas kunjungan kita. tapi xpelah.

yg lagi sedih, kalau bw pun xberganjak prestasi blog kita. masih ditakuk lama.

2 November 2011 at 20:43

@Man Mala Sabar je lah bro... Org ni mcm2. ada yg memilih populariti. ada yg memilih jenis platform blog. Ada yg memilih blogger. ada yg berpuak..

Biarkan n teruskan blogging dgn style kita. improve je. nnt terkumpul la comunity yg bagus tu..

Mcm saya. kawan2 blog yg peramah ngan saya baru singgah or lama. saya akan rujuk dari komen2 je. sebolehnya mmg x putuskan silaturahim. wlpn kdg2 x larat. cuba je pelan2. biar lmbt asal x lupa kwn :)

2 November 2011 at 20:46

Kena jalan-jalan, baru berkembang minda :) Tengok apa yang patut, kalau ada yang baik boleh apply kat blog sendiri.

2 November 2011 at 21:55

@shah Blogger betul tu bro, yg ptg skrg ni kita teruskan dgn style kita dlm blogging ni. Perlahan2 merangkak hingga sampai satu tahap boleh berlari laju. hehehe

3 November 2011 at 17:05

Betul, blogwalking ni impak dia besar. Sebab kita bagi orang rasa kehadiran kita - lebih-lebih lagi bila bagi komen yang membina. Satu benda yang best ialah, kita dapat idea baru & tengok trend penulisan blogger dan jenis pembaca yang datang.

Apapun, terima kasih sebab blogwalk ke blog saya.

22 December 2011 at 07:03

sy masa x bnyk nk BW..jd satu hari cuma dpt BW ke blog kawan-kawan shj :)

Post a Comment

 

Return to top of page Copyright © OCT 2011 | manmala | Mereka Yang Memberi Lebih Mulia Dari Yang Menerima | HackTutors