11 Apa Itu Gimp



GIMP (The GNU Image Manipulation Program) ialah sebuah perisian penyunting grafik raster yang digunakan untuk memproses grafik digital dan foto.

Perisian Gimp ini lebih ringan kalau dibandingkan dengan adobe photoshop (PS) yang memerlukan ram yang tinggi dan graphic card bagi menyokong fungsi 3D. Walaupun Gimp ini tidak mampu untuk menyaingi kemampuan yang dimiliki  PS dengan plugin yang banyak disediakan dan fungsi-fungsi yang tidak dimiliki oleh Gimp. Namun ianya bolehlah sebagai pengganti bagi anda yang mahukan perisian yang seumpama PS.

Kegunaan biasa merangkumi untuk mewujudkan grafik dan logo, gambar resizing dan mengeluarkan hasil, mengubah warna, megabungkan lukisan-lukisan pelbagai, melepaskan imej tidak dikehendaki ciri-ciri, dan penukaran antara imej lain format. Gimp boleh juga diguna pakai membentuk asas format lukisan-lukisan hidup dalam Format GIF.

Maskot Gimp
Ia sering digunakan sebagai perisian bebas photoshop penggantian untuk adob, paling banyak industri editor bitmap telah digunakan dalam tulisan huruf demi huruf dan grafik; walau bagaimanapun, ia bukanlah dibentuk untuk menjadi klon Photoshop. Maskot projek ini diberi nama wilber.

Projek ini telah dimulakan pada tahun 1995 oleh Spencer Kimball dan Peter Mattis dan diselenggara oleh keseluruhannya sukarelawan di bawah auspices projek GNU. GIMP merupakan Open Source (Perisian Bebas), percuma dan disediakan dengan Lesen Awam Am GNU.




Developer(s) The GIMP Development Team
Initial release January 1996
Stable release 2.6.11  (October 4, 2010; 13 months ago) [+/−]
Preview release 2.7.3  (August 22, 2011; 2 months ago)
[+/−]
Development status Active
Written in C and GTK+
Operating system GNU/Linux, Mac OS X, Microsoft Windows, FreeBSD, Solaris, AmigaOS 4
Available in 52 languages in GIMP 2.6 (37 fully translated, others partly translated)
Type Raster graphics editor
License GNU General Public License
Website www.gimp.org


Anda sedang membaca artikel Apa Itu Gimp dan link url bagi entri ini adalah http://manmala.blogspot.com/2011/11/apa-itu-gimp.html. Semoga artikel Apa Itu Gimp ini bermanfaat buat anda.


11 comments

23 November 2011 at 20:47

Canggih tu p

23 November 2011 at 20:51

dgn photoscape,mane lg elok??

23 November 2011 at 21:46

Suka guna GIMP ni... dia lebih kurang photoshop je.. simple... dia punya saiz software pun kecik dan ringan... =)

23 November 2011 at 22:54

@FaKArePa!n lebih lg gimp, bro.

23 November 2011 at 23:04

Dulu penah pakai.. tapi tak reti T_T padam terus software ni..

25 November 2011 at 04:01

Thanks so much manmala.. sangat2 berguna ni. ramaio org tak tahu dan tercari2 percuma mcm ni. termasuk aku. ko banyak dah tlg psl2 software ni. ari tu screen rec. skang soft tuk pic . thanks so much. aku teruskan percubaan esok :D

Font dia banyak x bro berbanding photoscape? then leh upload font?

25 November 2011 at 07:04

@shah Blogger boleh tambah font bro. ni saya ada wat tutorial cara tambah font pada Gimp :

manmala.blogspot.com/2011/11/cara-menambah-font-pada-gimp.html

25 November 2011 at 13:19

@Man Mala thanks sekali lagi bro :)

26 November 2011 at 01:56

Saya sedang menantikan GIMP versi 'single window' seperti photoshop. Nanti boleh buat entri mengenainya.

26 November 2011 at 02:07

@faizul insyaALLAH bro...

26 November 2011 at 07:33

@faizul bro boleh ke url ni utk gimp sinle window : mahirpc.blogspot.com/2011/11/gimp-273-single-window-mode-pada.html

Post a Comment

 

Return to top of page Copyright © OCT 2011 | manmala | Mereka Yang Memberi Lebih Mulia Dari Yang Menerima | HackTutors