3 Bebola Kristal Disangka Gula-Gula
Seorang kanak-kanak perempuan menanggung kesakitan terpaksa dibedah kelmarin selepas menelan beberapa butir objek yang disangkanya gula-gula di hadapan rumahnya di Perkampungan Sri Mahkota Jaya di sini pada 26 Oktober lalu.


Ifti Ilya Farhana Mohd. Khairuddin yang berusia setahun tujuh bulan tidak menyangka gula-gula itu sebenarnya bebola gel atau hidrogel, sejenis baja tanaman hiasan yang boleh membesar sehingga beratus kali saiz asalnya jika direndam di dalam air.

Ibunya, Siti Aisyah Yusof, 27, berkata, anak sulungnya itu dipercayai mendapat bebola tersebut daripada rakannya.

"Semasa dia masuk ke dalam rumah, saya lihat dia memasukkan beberapa butir manik sebesar kacang hijau ke dalam mulutnya," katanya ketika ditemui di Hospital Tengku Ampuan Afzan (HTAA) di sini semalam.

Bagaimanapun, Siti Aisyah yang merupakan seorang guru memberitahu, empat hari selepas itu anaknya tiba-tiba muntah lalu terkeluar sebutir gel sebesar guli.

Bimbang keselamatan anaknya, dia mengejarkan anaknya itu ke HTAA pada pagi Ahad lalu.

Sementara itu, bapa mangsa, Mohd. Khairuddin Harun, 29, pula berkata, pada peringkat awal, doktor tidak dapat mengesan sebarang objek selepas melakukan ujian sinaran X (X-ray).

"Anak saya berterusan muntah, suhu badan pula naik mendadak sehingga 45 darjah Celsius dan pemeriksaan lanjut akhirnya berjaya mengesan ada objek di dalam usus kecilnya," katanya.


Anda sedang membaca artikel Bebola Kristal Disangka Gula-Gula dan link url bagi entri ini adalah http://manmala.blogspot.com/2011/11/bebola-kristal-disangka-gula-gula.html. Semoga artikel Bebola Kristal Disangka Gula-Gula ini bermanfaat buat anda.


3 comments

3 November 2011 at 18:39

bahaya betol ni.. kena sentiasa pantau apa yang dipegang oleh anak kecil..

3 November 2011 at 21:23

0whhh baby cristal tu ehh?? bnde tu memang nampak geram macm jeli..rase nk ngap jew..bahaya la bagi budak2 main bnde tu

4 November 2011 at 23:12

Benda tu dah di haramkan kan? mmg bahaya lah. sebab benda tu boleh sumbat pundi budak2. lgpon mende tu xkan hancur dalam tubuh manusia. mmg khas tuk air... sian bdk ni

Post a Comment

 

Return to top of page Copyright © OCT 2011 | manmala | Mereka Yang Memberi Lebih Mulia Dari Yang Menerima | HackTutors