5 Cara Memasang/ Install Windows 7



Windows 7 adalah produk Microsoft  yang juga menawarkan beberapa kelebihan jika di bandingkan dengan versi sebelumnya. Di sini saya akan menerangkan cara memasang / installation windows 7 ke komputer anda secara langkah demi langkah secara bergambar. Saya percaya dengan pengetahuan ini juga membolehkan anda membaik pulih komputer anda sendiri sekiranya komputer anda di landa masalah (virus, file corrupt dan spyware). Selain ia menjimatkan duit, anda juga boleh membuat duit dengan mengetahui cara-cara ini.

Sebelum memulakan pemasangan windows 7 ada beberapa benda yang perlu antaranya ialah
  1. Windows 7 DVD
  2. Komputer dengan spesifikasi di bawah (minimum, jika dapat lebih lagi baik)
    • 1 gigahertz (GHz) 32-bit (x86) atau 64-bit (x64) processor
    • 1 gigabyte (GB) RAM (32-bit) atau 2 GB RAM (64-bit)
    • 16 GB ruang hard disk  (32-bit) or 20 GB (64-bit)
    • DirectX 9 graphics device dengan WDDM 1.0
Setelah semua peralatan tersedia, mari kita mulakan

Langkah 1:

Masukkan DVD Windows 7 ke DVD Drive dan reboot komputer anda. Sekiranya gagal untuk boot DVD tersebut anda mungkin perlu masuk ke sistem BIOS anda(biasanya F2/lain) untuk susun aturan boot(boot order)meletakkan CD/DVD di tempat pertama HDD/Hard Disk tempat kedua dan selebihnya mana-mana pun boleh. Save dan exit. Skrin pertama yang keluar akan memaparkan msej “Windows is loading files…”, tunggu sehingga proses ini selesai.



Langkah 2:

Setelah langkah pertama tadi selesai, komputer akan memaparkan gambar seperti di bawah. Ini adalah skrin pertama untuk Install Windows 7. Pilih bahasa(jika ada) dan klik “Next”.


Langkan 3:

Di sini anda ada beberapa pilihan seperti "Install Now"( untuk anda install/format) dan "Repair your computer", pilihan ini adalah untuk komputer yang sudah di pasang / install windows 7 tetapi  berlaku beberapa kesilapan teknikal dan menyebabkan sistem windows tersebut rosak dan perlu di baik pulih.

Dalam topik ini, kita hanya perlu klik "Install now".

Langkah 4:

Tandakan pada kotak “I accept license terms” dan klik Next.


Langkah 5:


Di sini anda boleh memilih samada untuk upgrade atau memasang baru sistem Windows 7. Walaupun anda boleh upgrade daripada sistem windows yang lama kepada windows 7, saya mengesyorkan anda mengambil cara ke-2 iaitu "Install new copy of windows". Ini adalah untuk mendapatkan prestasi windows 7 yang sebenar di samping mengurangkan masalah-masalah semasa proses pemasangan.


Langkah 6:


Pilih partition manakah yang akan memuatkan Windows 7, dan klik Next.

Langkah 7:

 Proses pemasangan telah bermula. Tunggu sehingga proses pemasangan selesai.

Langkah 8:


Setelah proses tadi selesai, anda akan melihat skrin seperti di atas ini.

Langkah 9:

Setelah proses pemasangan siap, anda akan dikehendaki untuk membuat beberapa tetapan asas terhadap Windows 7 anda. Pertama sekali, masukkan nama anda dan nama bagi komputer, kemudian klik Next.

Langkah 10:


Masukkan kata laluan bagi akaun Windows 7 anda dan klik Next.

Langkah 11:



Di sini, anda perlu mamasukkan windows 7 product key yang di sertakan sekali apabila anda membeli DVD Windows 7. Jika anda tidak mendapat product key semasa membeli DVD ini (original aje, yang lanun tu memang tak dapat).
Jika Windows 7 di sertakan sekali semasa anda membeli komputer anda, kebiasaanya product key ini terletak di belakang PC atau di bawah notebook.

Langkah 12:


Pilih pilihan bagi Windows Update. Untuk memastikan Windows 7 anda sentiasa dikemaskini, pilih “User recommended settings”

Langkah 13:



Pilh zon masa anda dan klik Next.

Langkah 14:


Kini Windows 7 sudah siap dipasang, dan anda sudah boleh mula menggunakannya.





Anda sedang membaca artikel Cara Memasang/ Install Windows 7 dan link url bagi entri ini adalah http://manmala.blogspot.com/2011/09/cara-memasang-install-windows-7.html. Semoga artikel Cara Memasang/ Install Windows 7 ini bermanfaat buat anda.


5 comments

30 September 2011 at 12:46

ada tak link utk download windows os nie??? DVD susah la nak beli kat Univ nie... ha3

30 September 2011 at 15:08

link utk w7 tu memang ada...

30 September 2011 at 16:19

laptop bro tak suport window 7..guna je xp huhuuu

30 September 2011 at 16:43

xlama lg windows 8 nak kluar.

2 October 2011 at 18:23

Aku pakai window 7.. tp bnyk aku disible sebab aku guna software hacking linux n VMWARE hahaha

Post a Comment

 

Return to top of page Copyright © OCT 2011 | manmala | Mereka Yang Memberi Lebih Mulia Dari Yang Menerima | HackTutors