2 Bekas Tukang Sapu Jadi Presiden ZambiaAdakah anda ketahui bahawa presiden Zambia yang baharu dilantik adalah seorang bekas tukang sapu di stesen kereta api Victoria, London.
Dengan berikrar mahu "menyapu Zambia menjadi lebih bersih" dan  "akan berkongsi kekayaan hasil mineral negara itu dengan rakyat secara lebih adil dan telus", Michael Sata yang menerajui parti Barisan Patriotik, mengangkat sumpah sebagai Presiden Zambia Khamis lalu setelah partinya memperoleh kemenangan tipis dalam pilihan raya baru-baru ini.

Zambia yang dikelilingi lapan negara iaitu Republik Demokratik Congo, Tanzania, Malawi, Mozambique, Zimbabwe, Botswana, Namibia dan Angola adalah pengeluar tembaga terbesar di dunia selain kaya dengan galian lain.

Pada tahun 1950-an, beliau berhijrah ke London sebelum diambil bekerja sebagai tukang sapu dan porter oleh syarikat kereta api Britain, British Rail.

Sata kemudian belajar separuh masa untuk mengubah nasibnya. Beliau juga pernah bekerja di sebuah kilang pemasangan kereta di Britain sebelum kembali ke Zambia.

Sata kemudian menyertai pasukan polis negara itu.

Semasa berkempen, Sata pernah bersumpah bahawa beliau tidak akan minum air minuman yang dibotolkan sehingga semua rakyat Zambia mendapat bekalan air bersih.
Walaupun kaya dengan pelbagai hasil Bumi, negara di selatan Afrika itu masih dikategorikan sebagai mundur.
Anda sedang membaca artikel Bekas Tukang Sapu Jadi Presiden Zambia dan link url bagi entri ini adalah http://manmala.blogspot.com/2011/09/bekas-tukang-sapu-jadi-presiden-zambia.html. Semoga artikel Bekas Tukang Sapu Jadi Presiden Zambia ini bermanfaat buat anda.


2 comments

26 September 2011 at 00:07

semangat presiden baru biasalah..tahniah blog awak no3

26 September 2011 at 00:36

tq bro...

Post a Comment

 

Return to top of page Copyright © OCT 2011 | manmala | Mereka Yang Memberi Lebih Mulia Dari Yang Menerima | HackTutors