0 Neutrino Lebih Laju Daripada CahayaSekumpulan ahli fizik melaporkan kelmarin bahawa sejenis partikel yang dinamakan neutrino boleh bergerak lebih laju daripada cahaya.

GAMBAR menunjukkan bangunan Pusat Penyelidikan Nuklear Eropah pada 30 Mac 2010.
 Partikel itu lebih kecil daripada sebutir atom. 

Jika penemuan tersebut disahkan, ia boleh mencabar teori relativiti yang diperkenalkan oleh saintis legenda, mendiang Albert Einstein. 

Teori berkenaan menyatakan tiada unsur yang dapat mengatasi kelajuan cahaya di alam semesta ini.

Kumpulan ahli fizik terbabit memberitahu, uji kaji yang dilakukan di Pusat Penyelidikan Nuklear Eropah (CERN), Switzerland dan sebuah makmal di Itali menunjukkan partikel itu bergerak selaju 300,006 kilometer sesaat.

Pergerakan partikel itu adalah sekitar enam km/s lebih laju daripada kelajuan cahaya.
"Keputusan ini amat mengejutkan," kata seorang jurucakap eksperimen berkenaan yang dikenali sebagai OPERA, Antonio Ereditato.

"Kami mahu mengukur kelajuan neutrino tetapi kami tidak menjangkakan akan membuat penemuan luar biasa seperti ini," tambahnya.
Anda sedang membaca artikel Neutrino Lebih Laju Daripada Cahaya dan link url bagi entri ini adalah http://manmala.blogspot.com/2011/09/neutrino-lebih-laju-daripada-cahaya.html. Semoga artikel Neutrino Lebih Laju Daripada Cahaya ini bermanfaat buat anda.


Post a Comment

 

Return to top of page Copyright © OCT 2011 | manmala | Mereka Yang Memberi Lebih Mulia Dari Yang Menerima | HackTutors