1 Upah Dari Google Adsense & Nuffnang : Haruskah?Oleh : Zaharuddin Abd Rahman (www.zaharuddin.net)

Salam ustaz, saya nak bertanya pasal satu advertisement blog yg bernama nuffnang ni. kalau kita letakkan subscribe nuffnang dan google adsense di blog, kita akan dapat duit upah kerana telah mengiklankan sesuatu produk. Soalan saya ialah, boleh ke kita ambil duit yang diberi dan apakah status duit tersebut? Harap UZAR dapat ulas. terima kasih

JAWAPAN
Saya tidak pernah meneliti perjanjian yang diletakkan oleh pihak Nufnang dan Google Adsense, justeru saya sukar untuk saya memberikan jawapan yang tepat dan specifik kepada kedua-dua penyedia ruang iklan tersebut.
Namun untuk tidak mengecewakan pihak yang bertanya, saya akan memberikan jawapan umum yang berupa panduan ringkas untuk menyemak status hukum dalam hal-hal yang melibatkan iklan dan bayaran darinya.
Sefaham saya, isu utama dalam hal ini adalah upah yang diberi kerana membenarkan ruang web atau blog kita digunakan bagi tujuan pengiklanan oleh pihak nuffnang dan google adsense, hasil dari kemudahan yang diberikan itu, kedua pihak tadi akan memberikan upah tertentu menurut cara tertentu.
Dari sudut aqad atau kontrak, susbstance atau inti utama kontrak sebegini jatuh dalam kategori aqad ‘menjadi wakil dengan tawaran upah tertentu' atau  wakalah bil ujr. Atau lebih tepat, dalam hal ini pemilik web menjadi wakil memanjangkan iklan syarikat-syarikat dan produk yang tersenarai dalam senarai panjang google dan nuffnang (kerana biasanya bukanlah google dan nuffnang mengiklan barangan mereka sendiri tetapi barangan dan produk pihak lain)
Dalam konteks ini, kita selaku pemilik web dan blog dikira menjadi wakil pihak nuffnang and google untuk menyebarluaskan iklan mereka, sebagai timbal balas, ganjaran akan diberikan kepda pemilik web atau blog, berdasarkan formula kiraan tertentu sama ada berdasarkan jumlah klik dan sebagainya.
Secara ringkasnya, bagi menentukan hukum dalam hal ini beberapa perkara perlu diambil kira iaitu:-
  • 1) Autoriti : Autoriti pihak yang menyediakan tawaran, dalam konteks ini adalah Nuffnang dan Google. Jika telah disemak dan dipastikan kedua-dua pihak mempunyai kredibiliti untuk melunaskan janji dan tawarannya, satu peringkat semakan hukum telah lulus. Peringkat ini penting bagi memastikan tiada unsur gharar dalam penawaran mereka.
  • 2) Upah dan cara kiraan : Jumlah upah dan cara pengiraannya MESTILAH diberitahu dengan jelas dan boleh difahami oleh pihak pelanggan (kita). Jika perkara ini telah berjaya dipastikan dan difahami sebaiknya, tatkala itu lulus peringkat kedua semakan Shariah.
  • 3) Kandungan iklan : Kandungan iklan yang dipaparkan. Jika sekiranya kandungan yang terbit di ruangan iklan yang disediakan untuk google dan nuffnang itu memaparkan iklan yang TIDAK HALAL, seperti gambar wanita tidak menutup aurat, permainan berunsur judi, iklan forex trading, bank riba dan pinjaman riba dan apa sahaja iklan yang tidak halal, tatkala itu upah yang diterima kerana mengiklankannya juga turut haram sebagaimana kandungan iklan tersebut.
  • Prinsip Islam jelas dalam hal ini, setiap promosi produk dan iklan yang haram adalah haram juga mempromosikannya, maka setiap upah atas promosi sesuatu yang haram juga jatuh di dalam kategori haram. Dalilnya terlalu banyak antaranya adalah laknat nabi terhadap setiap golongan yang terlibat dengan arak, demikian juga riba. Juga firman Allah yang melarang kerjasama dalam hal yang membawa dosa dan permusuhan.
  • Saya difahamkan bahawa terdapat fungsi ‘filter' atau pemilihan iklan yang boleh kita benarkan terpapar di web kita. Namun begitu, masih terdapat juga iklan-iklan yang tidak sewajarnya tersiar dan di luar kawalan pemilik web. Justeru, dalam menentukan keharusan penggunaan kedua-dua Nuffnang dan Adsense, hal seperti ini mestilah terlebih dahulu dipastikan terkawal dengan sempurna.
  • 4) Cara pembayaran ; Hal ini mestilah juga disemak dengan teliti bagi memastikan tiada unsur penipuan dan gharar.
  KESIMPULAN 
Jika keempat-empat peringkat iaitu semua lulus dan berjaya mematuhi hukum Islam, tatkala itu upah yang kita perolehi juga turut halal, demikian juga sebaliknya.
Perlu diingat sekali lagi, tulisan saya ini TIDAK MEMBERIKAN SEBARANG PENGESAHAN terhadap penggunaan google adsense dan Nuffnang, ia hanya memaklumkan garis panduan yang perlu diambil kira oleh sesiapa yang ingin menyediakan ruang iklan kepada kedua pengendali iklan terbabit.
Sekian


Sebahagian dr comment/pendapat forum di laman web  http://www.zaharuddin.net

Pandangan saya selepas 3 tahun terlibat dalam online advertising melalui blog/website

Autoriti - Kedua-dua syarikat samaada nuffnang atau google mmg mempunyai kredibiliti yang tinggi untuk melunaskan janji. Tiada risiko langsung yang ditanggung oleh kita/blogger kerana tiada pelaburan yang terlibat. Kita hanya jadi orang tengah yang menyediakan ruang iklan didalam blog. Tapi kepada sesiapa yang cari makan dengan cara ini memang risiko tinggi kerana mereka/blogger berkemungkinan untuk menyalahi polisi (mengunakan teknik blackhat) untuk mendapatkan pendapatan yang tinggi.

Upah dan cara kiraan - upah dan cara kiraan upah memang kurang jelas dinyatakan. dan ianya bergantung kepada pengiklan/advertiser untuk meletakkan berapa per klik. Ini dibuat untuk melindungi pengiklan daripada mengalami kerugian akibat dari (clickbomb). Jika blogger tahu berapa jumlah sebenar untuk satu klik maka dikhuatiri akan merugikan advertiser. Tapi penguna boleh melihat pendapatan perklik dengan melihat statistik/log selepas system update. Realitinya mmg dipaparkan pendapatan perklik dan blogger boleh membuat angaran sendiri.

Kandungan iklan - Kandungan iklan memang tidak terkawal. Untuk google adsense kandungan iklan bergantung kepada content blog. Jika blogger menulis berkenaan finance maka banyaklah iklan berkaitan finance akan keluar.. blogger mempunya pilihan untuk memilih content yang sesuai. Untuk mengelakkan daripada iklan yang tidak munasabah, content perlulah berkaitan topik yang munasabah. Untuk nuffnang pula iklan boleh difilter tapi hanya general filter sahaja iaitu iklan yaang berkaitan dengan rokok dan arak. Iklan lain seperti iklan konsert dan sebagainya masih lepas. Iklan yang keluar memang tidak boleh dikawal.

Cara pembayaran - kedua2 syarikat meletakkan minimum limit untuk blogger cash out untuk mengelakkan penipuan berlaku. untuk google adsense memang tiada fee dikenakan tapi untuk nuffnang fee sebanyak RM1 dikenakan.

harap dapat membantu sedikit sebanyak.

FIKIR-FIKIRKAN...............
Anda sedang membaca artikel Upah Dari Google Adsense & Nuffnang : Haruskah? dan link url bagi entri ini adalah http://manmala.blogspot.com/2011/06/upah-dari-google-adsense-nuffnang.html. Semoga artikel Upah Dari Google Adsense & Nuffnang : Haruskah? ini bermanfaat buat anda.


1 comment

21 June 2011 at 10:38

fikir fikir kan lah kan

Post a Comment

 

Return to top of page Copyright © OCT 2011 | manmala | Mereka Yang Memberi Lebih Mulia Dari Yang Menerima | HackTutors