0 Misteri Huruf Pada Mata Mona Lisa

Misteri Huruf Pada Mata Mona Lisa? Potret Mona Lisa yang dilukis oleh Leonardo da Vinci pada tahun 1504 menimbulkan satu lagi misteri apabila sekumpulan pakar sejarah dan penyiasat seni di Itali menemui nombor-nombor serta huruf kecil pada bahagian matanya.

Nombor dan huruf kecil yang tersembunyi dalam cat hitam itu hanya disedari baru-baru ini menerusi penggunaan teknik pembesaran canggih mikroskop.


Mata Mona Lisa dikatakan mengandungi huruf L dan V, yang merupakan nama pendek Leonardo manakala simbol pada mata kirinya kurang jelas.

Ia juga mewakili kod Da Vinci yang sebenar.

Presiden Jawatankuasa Kebangsaan Itali mengenai Warisan Budaya, Silvano Vinceti yang menjumpai simbol tersebut menyatakan ia tidak dapat dilihat dengan mata kasar.

Namun, ia boleh dilihat dengan jelas apabila menggunakan kanta.

Ia (simbol di mata kiri) mungkin kelihatan seperti huruf CE atau huruf B. Pada latarnya, tertulis nombor 72 yang mungkin juga bermaksud huruf L dan nombor 2. Harus ingat bahawa potret ini sudah berusia hampir 500 tahun. Berdasarkan kepada siasatan awal, ia bukan satu kesilapan dan memang ditulis oleh artisnya.Anda sedang membaca artikel Misteri Huruf Pada Mata Mona Lisa dan link url bagi entri ini adalah http://manmala.blogspot.com/2012/01/misteri-huruf-pada-mata-mona-lisa.html. Semoga artikel Misteri Huruf Pada Mata Mona Lisa ini bermanfaat buat anda.


Post a Comment

 

Return to top of page Copyright © OCT 2011 | manmala | Mereka Yang Memberi Lebih Mulia Dari Yang Menerima | HackTutors